Past het vegetarische dieet bij jou?

Begin deze week publiceerde NU.nl een nieuwsartikel dat vegetarische diëten effectiever zijn dan niet-vegetarische diëten. Dit komt omdat je bij vegetarische diëten minder vet binnenkrijgt en je juist meer vet verliest. Als je niet eerder vegetarisch hebt gegeten, is het lastig om het vegetarische dieet te volgen. In dit artikel wordt daarom eerst uitgelegd wat een vegetariër is, wat het vegetarische dieet is, wordt er een voorbeeld gegeven en geven we nog een aantal tips.

 Wat is een vegetariër?

Waar een decennia geleden sceptisch werd gekeken naar vegetariërs, is dit anno 2017 normaal geworden en zijn er ook meer voedselkeuzes beschikbaar. De definitie vegetariër is niet altijd duidelijk, omdat er meerdere soorten vegetariërs zijn. Er zijn drie vegetariërs te onderscheiden:

  1. De ovo-lacto vegetariër eet geen vlees, gevogelte en vis, maar wel eieren en zuivelproducten. Dit is de aantrekkelijkste variant om mee te starten. Tevens krijg je bij deze variant nog de meeste voedingsstoffen binnen.
  2. Lacto-vegetariërs eten geen vlees, gevogelte en vis, maar ook geen eieren. Wel nemen ze zuivel in.
  3. Tot slot zijn er de strikt veganisten, waarbij er geen vlees, gevogelte, vis, eieren en ook geen zuivel wordt ingenomen. Dit is de moeilijkste variant, omdat er vaak in producten zuivel en eieren is verwerkt, ook als je het niet verwacht. In brood wordt bijvoorbeeld eieren gebruikt.

 

Wat is het vegetarische dieet?

Er zijn uiteenlopende redenen te noemen om een vegetarisch dieet te volgen. Dit kan een principekwestie zijn vanuit dierenwelzijn, om gezondheidsredenen, of om bijvoorbeeld af te vallen. Iedereen die start met een vegetarisch dieet komt op een punt om te beslissen wat vleesvervangers worden, maar in de mate van striktheid ook vervangers voor zuivel en eieren. In dit artikel gaan wij uit van ovo-lacto vegetariërs om het overzichtelijk te houden. Bij het vegetarische dieet staat centraal om voldoende eiwitrijke vleesvervangers te eten. Denk aan soja, tofu, tahoe, seitan, etc. Dit vul je aan met eieren, want daar zitten natuurlijk ook veel eiwitten in. De maaltijden vul je aan met groente. Bij groente denk je aan alle koolsoorten, broccoli, spinazie en prei, maar ook aan peulvruchten zoals linzen, bonen en erwten. Tussendoor eet je noten en fruit. Dit zorgt ervoor dat je gedurende de dag een goed gevuld gevoel houdt. Houd hierbij wel rekening dat je bepaalde vitamines zoals B12 niet meer binnenkrijgt. Deze vitamine zit namelijk specifiek in vlees en vis. Neem daarom dagelijks voedingssupplementen in om het tekort aan te vullen.

Variant vegetarisch dieet

Er is een variant van het vegetarische dieet beschikbaar, deze combineert het met een caloriearm dieet en bevat circa 1200 calorieën per dag. Er wordt uitgegaan van 200 calorieën voor bij het ontbijt, 300 calorieën tijdens de lunch en 450 calorieën bij het avondeten. Gedurende de dag mag je dan nog 250 calorieën innemen tijdens snackmomenten. Kijk eens bij de top 10 beste diëten om inspiratie op te doen om je dagelijkse calorie inname bij te houden. Zo zijn er tegenwoordig hele handige apps voor op je smartphone om dit te registreren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *