Nieuwste trend op het dak: groendaken

Ben jij iemand die altijd alle trends volgt? Dan heb je vast al wel gehoord van groendaken. Ben je juist een persoon die pas een trend opmerkt als die alweer bijna voorbij is? Niet getreurd, deze trend is namelijk een blijvertje. Want door groendaken draag je namelijk jouw steentje bij aan het milieu en ben je duurzaam bezig. Lees snel verder als je alles over groendaken wilt weten.

Wat is een groendak?

Laten we beginnen met de uitleg wat een groendak nu is.  Een groendak is een dak, maar dan met planten. Je kan het ook wel tegenkomen onder de naam daktuinen of groen daken. Je hebt twee soorten daken: een extensief groendak en een intensief groendak. De eerste variant is tevens de meest voorkomende. Je ziet ze op woningen en bedrijfspanden, maar ook op tuinhuisjes en schuren. De dakopbouw hiervan is niet gemaakt om over te lopen, want het is een lichtgewicht. Hier is voor gekozen zodat de dakconstructie het gewicht kan houden. Doel van een extensief groendak is om het dak te beschermen en heeft ecologische en isolerende werking. Meestal worden er vetplantjes en grassen op het dak geplant.

Intensief groene daken kan veel meer regenwater – en daardoor meer gewicht – vasthouden. Dit gewicht moet de dakconstructie wel kunnen dragen. Het dak wordt beplant met struiken, bomen, bodembedekkers en andere hogere planten. Dit is dan ook een echte tuin, waar je ook nog tafels en stoelen kan plaatsen. Vaak zie je dit soort daken op grote bedrijfspanden of bij woningen met groot dakoppervlakte.

Voordelen van groendaken

Daktuinen zorgen voor een goede isolatie van het dak, waardoor je in de winter minder hoeft te stoken. En in de zomer blijft de ruimte onder het dak juist langer koel. Ook wordt het groen op het dak een beschermlaag, waardoor je dak langer mee zal gaan.  Het dak vangt verder regenwater op, waardoor er minder water in het rioleringsstelsel komt.

Kosten

Als je geinteresseerd bent in een groen dak dan is het wel fijn als je een richtprijs weet. Mocht je een op maat gemaakte offerte ontvangen, neem dan contact op met een dakdekker bij je in de buurt. Bij een extensief dak tuin moet je rekening houden met circa € 2.000,-. De prijs voor een intensief dak zal rond de € 5.000,- liggen. Vraag altijd bij je gemeente na of er subsidie wordt gegeven voor de aanleg van groendaken. De meeste grote(re) gemeentes bieden dit vaak aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *