Hardlopen in Amsterdam, de leukste routes

Denk je aan Amsterdam, dan denk je aan drukte, toeristen, trams, metro en veel fietsers. Maar wist je al dat Amsterdam bij uitstek een perfecte locatie is om te gaan hardlopen? Je kan kiezen voor een drukke route in het centrum, maar Amsterdam herbergt ook een aantal mooie parken waar je heerlijk kan hardlopen. Wij hebben hier vier heel verschillende routes gekozen, zodat je kan blijven afwisselen in je hardlooproute.

Vondelpark

Voor als je net begint met lopen, is een rondje Vondelpark een fijne hardloop locatie. Je kan zelf beginnen met hardlopen, maar er zijn ook diverse hardloopgroepen die hier lessen geven (voor beginners en gevorderden). Het is maar net wat je zelf prettig vindt. In het Vondelpark kan je goed beginnen met lopen, en afwisselend een stukje hardlopen en weer een stukje wandelen. Doordat het rondje 3,3 kilometer is, ben je de eerste paar maanden hier wel zoet met het opbouwen van het lopen. Als je wat langer bezig bent, kan je jouw rondje Vondelpark uitbreiden. Duik de tussenpaden op, of loop ook es buiten het park.

Amsterdamse Bos

Ten zuiden van de stad ligt het Amsterdamse Bos (boven Schiphol). Een heerlijk groot bos (drie keer groter dan Central Park in New York) waar 6 miljoen bezoekers per jaar hun weg weten te vinden. Het Amsterdamse Bos is populair onder de renners, door een gevarieerd aanbod aan paden. Brede paden, rechte paden, kronkelweggetjes, stijgende en dalende paden, gras, voor ieder wat wils. Je kan kiezen voor een willekeurige route, maar in het Bos zijn ook drie gemarkeerde routes van 5, 10 en 21 kilometer. De start is altijd bij het bezoekerscentrum en je volgt dezelfde paden. Je raakt nooit uitgekeken op het Bos en kan je hier lange tijd vermaken met hardlopen!

Rondje Amstel

Het befaamde rondje Amstel in het centrum van de stad is een populaire hardlooproute. niet zo verwonderlijk want het is een route met veel bezienswaardigheden. Je moet er wel rekening mee houden dat je middenin de stad loopt. Daardoor krijg je ook de drukte van de stad erbij. Hiermee bedoelen we vooral het verkeer, dus de auto’s, fietsers en ook nog eens de toeristen die echt niet aan de kant gaan voor een jogger. Als je hier van tevoren rekening mee houdt is het rondje om de Amstel een fijne route van ruim 10 kilometer lang. Het is wel een vlakke route. Zoek je meer uitdaging dan kan je tussendoor de grachten pakken. Maak wel elke keer een spurt op de bruggetjes om jezelf uit te blijven dagen.

Halve marathon van Amsterdam

Deze route is zeer geschikt voor lange afstandslopers en een klassieker onder de lopers. Deze route van 21,5 kilometer brengt je door verschillende buurten in Amsterdam. In principe kan je op elk punt starten, maar wij raden aan om te beginnen in het centrum. Bijvoorbeeld vanaf het Museumplein, vanaf daar ren je naar het Oosten toe richting Artis. Vanaf daar ren je verder naar de Indische buurt, en vervolg je jouw weg zuidwaarts naar Watergraafsmeer, Dan ben je er nog niet want je gaat nog verder naar het zuiden toe totdat je bij het Amstelpark weer richting het noorden gaat en de Amstel oversteekt. Van daar uit loop je via de Rivierenbuurt naar Oud-Zuid, en zie je op een gegeven moment het Olympisch Stadion links van je. Dan weet je ook meteen dat je er bijna bent. Vervolg je weg naar het Vondelpark, waar je bij het begin van het park, jouw halve marathon er op hebt zitten. Goed gedaan!

Hardlopen in Amsterdam – nieuw routes

Je ziet het, er zijn veel routes door Amsterdam te bedenken. De gemeente Amsterdam faciliteert hardlopers ook in het ontdekken van deze routes. Er worden door de gemeente gemarkeerde hardlooproutes door de stad samengesteld, de route herken je aan een zilveren punaise in de grond met een hardlopend mannetje er op. Er zijn nu 6 routes gemarkeerd, waaronder die in Amsterdam Noor den het Flevopark. Heb jij ze al geprobeerd? Denk je er trouwens ook aan om de juiste hardloopschoenen aan te trekken als je gaat lopen? Het risico op een blessure is anders groter. Dat is zonde nu je zoveel plezier beleeft aan het hardlopen. Kijk hier voor de top 10 beste hardloopschoenen en zie welke voor jou het meest geschikt zijn.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *